KOHO SI VZÍT K PORODU?

Kdo vás může doprovázet k porodu? Kdo je dula a porodní asistentka? Jaký je mezi nimi rozdíl? Mohu si vzít k porodu více osob? Musím za to platit poplatek? A další otázky, které ženy během těhotenství napadají si rozebereme v tomto článku. 

Kdo mě může k porodu doprovázet?

Kdokoliv. Pouze nesmí být pod vlivem omamných látek nebo narušovat chod porodnice.

Partner

Nejčastějším doprovodem k porodu bývá partner. Pokud se na to cítí on i žena, tak směle do toho. Pokud partner z jakéhokoliv důvodu u porodu být nechce nebo nemůže, můžete vás doprovodit také kamarádka, maminka, sestra nebo další vám blízké osoby.

Dula

Je žena, která studovala, aby mohla poskytovat především psychickou a fyzickou podporu ženám u porodu. Dula nemusí mít zdravotnické vzdělání a měla by rodičku především podporovat v jejich rozhodnutích.

Porodní asistentka

Žena se zdravotnickým vzdělání, která vás může k porodu doprovodit.

V každé porodnici pracují porodní asistentky. Nikdy ovšem nevíte na jakou narazíte. Pokud chcete mít jistotu, že vás porodem provede porodní asistentka, se kterou si rozumíte a zná vaše představy o porodu, tak je vždy lepší si svou porodní asistentku sehnat.

Může o vás pečovat již v těhotenství, což bývá zvykem.

Některé porodní asistentky mají smlouvy s porodnicemi, takže až s ní do porodnice přijedete, může být u porodu přítomna pouze ona a nikdo další. Pokud tuto smlouvu nemá, bude personálem vnímána pouze jako doprovod. U porodu tedy bude přítomna minimálně ještě porodní asistentka dané porodnice nebo i lékař.

Mít vlastní porodní asistentku má poměrně značné výhody. Jak jsme již psaly, tak zná vaše představy o porodu, což je jedna z nejpodstatnějších věcí. Je také schopna dát vám další názor zdravotníka, při rozhodování o zásazích do porodu. Může místo vás komunikovat s personálem a vy tak nemusíte být vyrušována. Většinou má dobrý přehled o alternativách k běžným lékům, které se v porodnici používají. Porodní asistentka o vás pečuje i po porodu. Je schopná udělat novorozenecký screening, zkontrolovat porodní poranění a většinou i pomoci s kojením.

Kolik osob mě může k porodu doprovodit?

Kolik chcete a kolik prostor porodního sálu dovolí. Není možné, aby vám bylo určováno kolik osob vás k porodu doprovodí. Jediné co může počet osob omezit, je nedostatek prostoru na porodním sále.

Není výjimkou, že si ženy k porodu berou partnera, dulu i porodní asistentku. Občas se k nim přidá ještě fotograf nebo starší dítě rodičky. Pokud to prostor dovolí, může vás k porodu doprovodit opravdu libovolné množství osob.

Jak je to s poplatkem za doprovod k porodu?

V mnoha porodnicích je stále vybírán poplatek za přítomnost osob při porodu. Jedná se ovšem o protiprávní jednání.

Někdy se snaží porodnice poplatek zaobalit a účtovat jej například jako “zapůjčení sterilního oblečení pro doprovod” nebo si při příjezdu do porodnice musíte zaplatit “balíček nadstandardních služeb”, který obsahuje mimo jiného i poučení doprovodu, za které jsou vybírány peníze, a až poté může být doporovod vpuštěn na porodní sál. Ani jedno není v pořádku.

Pokud nemocnice požaduje převlečení do sterilního nemocničního oblečení, tak za něj nemůže vybírat poplatek. Veškeré nadstandardní služby můžete odmítnou a jejich využití nemůže podmiňovat vstup doprovodu na porodní sál.

Doprovod k porodu nemůže být zpoplatněn a nezáleží kolik lidí vás doprovodí.

Pokud jste již poplatek uhradili můžete jej žádat zpět.

Obsáhlý článek od Mgr. Věry Jedličkové na téma poplatek za doprovod u porodu si můžete přečíst zde. O těchto a mnoha dalších právech se také můžete dozvědět na našem předporodním kurzu nebo ve VIDEOKURZU.