JAK DLOUHO KOJIT?

Častá otázka, kterou si maminky pokládají. Dočtete se mnoho různých informací, které se rozcházejí. Kde je tedy pravda a jak dlouho byste měly svoje děti kojit? Čtěte dál. 

Kojení je vztah

Kojení je vztahem mezi maminkou a dítětem. Veškerá rozhodnutí o kojení by tedy měla vycházet z jejich rozhodnutí, nikoliv od ostatních. Je dobré, aby byla maminka informovaná o přínosech kojení, ale veškerá rozhodnutí jsou zcela na ní. Jen ona, s ohledem na dítě a na sebe, by se měla rozhodovat co je pro ni a miminko v danou chvíli nejlepší.

Doporučení WHO

Světová zdravotnická organizace doporučuje výlučně kojit do 6 měsíců věku dítěte a dále pokračovat do 2 let a déle, dle potřeb a možností dítěte a matky.

Funkce kojení

Kojení nemá pouze vyživovací funkci. Funguje také jako ujištění, uklidnění v neznámé situaci, při potřebě zpracovat vjemy, na uspání nebo pro naplnění potřeby kontaktu. U dětí, které ještě neumí mluvit jde o poměrně jednoduchý a funkční nástroj pro komunikaci mezi matkou a dítětem.

Kdy je ideální věk na odstav dítěte?

Neexistuje všeobecné doporučení, které bude platné pro všechny. Jak jsme již psaly výše, tak kojení je vždy o vztahu dvou lidí – a to maminky a dítěte.

Pokud chcete kojení ukončit, ať už v jakémkoliv věku, je dobré se zamyslet jaký k tomu máte důvod. Pokud přemýšlíte o odstavu pouze, protože vám někdo říká, že je divné kojit “tak staré dítě” jako je to vaše, nebo že “kojení už v tomto věku určitě nepotřebuje” a podobně, tak to není ta správná cesta. Ptejte se sama sebe, zda opravdu chcete dál kojit nebo ne, nehledě na okolí. Rozhodněte se pouze podle sebe a vašeho dítěte.

Mám trápení a už kojit nechci

Je vám kojení vašeho staršího dítěte nepříjemné?

Možná pro vás bude dobré zavést určitá pravidla, jako třeba kojení pouze ráno a večer nebo na uspání. S například dvouletým dítětem lze již skvěle komunikovat a domluvit se. Je dobré mu vždy vysvětlit proč a jaké jsou vaše pocity, které vás k danému rozhodnutí vedly.

Trápí vás časté noční kojení malého miminka?

Kontaktujte laktační poradkyni, která vás podpoří a ujistí, že je to naprosto normální nebo s vámi bude hledat cesty, jak danou situaci vyřešit. Určitě není nutné dítě hned odstavit. V mnoha případech totiž odstav na noční kojení nemá pozitivní vliv, spíše naopak a miminka se začnou budit více.

Je vám nepříjemné kojení chodícího dítěte na veřejnosti?

Jedna z možností je domluvit se s dítětem na kojení pouze doma. Vysvětlujte, mluvte s dítětem a mějte pochopení, že je to pro něj nová situace a potřebuje vaši náruč. Další možností je kojení v šátku či nosítku, které je velice diskrétní a nikdo nic nepozná.

Je dobré hledat nejdříve jiné možnosti než úplný odstav od kojení, ale samozřejmě i na ten máte plný nárok a nikdo by vás za toto rozhodnutí neměl soudit.

Jak dítě odstavit?

Na tuto otázku není jednoduchá odpověď a už vůbec ne kouzlo, které by zázračně fungovalo u všech. Některé děti se samy odstaví kolem 4. roku, jiné se kojí déle. Pokud chcete dítě z jakéhokoliv důvodu přestat kojit dříve, je dobré přihlédnout k jeho věku.

Pokud se chystáte odstavovat dítě mladší jednoho roku, budete muset sáhnout po náhražce mateřského mléka a dítě převést na lahev.

Dítě starší jednoho roku už může být plně na pestré stravě a umělé mléko nepotřebuje.

Jednodušší ukončení kojení je u dětí starších dvou let. Jsou již velmi dobře schopné komunikovat, proto je pro ně sdělování vašich pocitů a vysvětlování opravdu důležité. Určitě mějte pochopení i pro dítě, je to pro něj něco nového a dost možná i těžkého.

U odstavu je zásadní rozhodnutí matky. Ta musí vědět, že již opravdu kojit nechce a mít to v sobě jasně dané. Pokud má jakékoliv pochybnosti, doporučujeme odstav odložit a hledat jiné cesty, jak být při kojení opět spokojená. Můžete vyhledat lokální podpůrné kojící skupiny nebo kontaktovat laktační poradkyni.

Nechat dítě u babičky/tatínka a odjet pryč? Zalepit si bradavky a předstírat, že vás bolí?

Tak jako kojení je záležitost maminky a dítěte, tak by měl být i odstav. Buďte s dítětem, přijměte všechny jeho emoce a buďte tu pro něj. Nenechávejte děti plakat o samotě nebo s někým jiným. Stejně tak jako jste kojení společně začali, tak jej i společně ukončete.

Pokud to jen trochu jde, tak dětem nelžete a nevymýšlejte si. Buďte upřímní a vysvětlete proč pro vás již kojení není příjemné a rozhodli jste se jej ukončit.

Chcete se o kojení dozvědět více nebo se na kojení připravit ještě v těhotenství? Právě pro vás je určený kurz “Co vám o kojení neřekli?” v Hradci Králové nebo VIDEOKURZ z pohodlí domova.