PRÁVA RODIČŮ NA ODDĚLENÍ ŠESTINEDĚLÍ

“Pokud nebudete dělat, co vám říkáme, nebudete kojit.”

“Musíme vašemu miminku dát dokrm, nařídila to paní doktorka.”

“S námi na vyšetření s miminkem nemůžete, vezmeme si ho a poté vám ho přivezeme.”

“Vaše miminko si vezmeme na sesternu, vy se v klidu vyspěte a my vám ho zítra přivezeme.”

“Miminko musí podstoupit…”

“Musíte miminko vážit před a po kojení.”

“Pokud miminko nepřibere, nepustíme vás domů.”

Je vám to povědomé? Jde o poměrně běžné věty, se kterými se setkáte na oddělení šestinedělí. Jsou ale pravdivé? Může vám někdo vaše miminko jen tak vzít, zakázat s ním někam jít nebo přikázat vyšetření, dokrm a další věci? Na to se podíváme v dnešním článku.

Práva rodičů a miminka

Za své miminko má zodpovědnost pouze jeho rodič. A každé dítě do věku 18 let má právo na nepřetržitou přítomnost svého zákonného zástupce.Nepřetržitou! A to je vlastně odpověď na vše.

Rodič může být přítomen u jakéhokoliv vyšetření, může se svým miminkem nakládat dle svého uvážení, může rozhodnout, zda bude miminko kojeno či nikoliv, zda bude miminko vykoupáno a jak, zda bude miminko váženo a měřeno, zda mu bude podán dudlík a spoustu dalšího. O tom, co se bude s miminkem dít rozhoduje vždy rodič. Jakékoliv doporučení lékaře jsou vždy pouze doporučeným postupem a měly by vám být sděleny jeho rizika a přínosy a stejně tak představeny alternativy doporučeného postupu. Jediná výjimka, kdy by musel personál zasáhnout i bez souhlasu rodičů je, kdyby bylo miminko v akutním ohrožení života.

Pokud si to rodič vyloženě nepřeje, nikdo mi neměl na její miminko sahat nebo ho odnášet. Už vůbec by neměl nikdo miminko od rodičů separovat bez jejich výslovné žádosti. Často ze strany personálu přichází věta: “Tady se to ale takhle dělá.” nebo “Toto je u nás běžné a standardní.”. Ale žádný vnitřní řád či zvyky nemocnice nejsou nadřazeny právům rodičů a dětí.

Vyšetření miminka

Jednou z výhod, proč zůstat v porodnici doporučenou dobu po porodu (72 hodin), je to, že miminko absolvuje doporučená vyšetření. Jde o vyšetření ledvin, kyčlí, sluchu, zraku, patičkový test atd. O absolvování těchto vyšetření rozhoduje vždy rodič a u všech vyšetření může být přítomen. Naopak je velice žádoucí, aby maminka nebo tatínek s miminkem na vyšetření šli. Miminka jsou mnohem klidnější v přítomnosti známé osoby, navíc žena může děťátko kojit např. při odebírání krve na patičkový test. Pokud rodič být u vyšetření miminka nechce, je to v pořádku a má právo i na toto.

Kojení

Kojení v prvních pár dnech má pro miminko obrovský význam. Přijímá totiž kolostrum, které je pro miminko velmi důležité. Separace matky a dítěte může mít na kojení velmi negativní dopad.

V nemocnicni můžete dostat mnoho doporučení ohledně kojení. Jako třeba kojení v intervalech, omezování kojení,vážení před a po kojení, doporučení používání silikonových kloboučků, dokrmování umělým mlékem a spoustu dalšího. Všechny tyto rady moho vést k velikým problémům s kojením, např. nepřisávání miminka, pokles laktace, nepřibírání miminkabolestivé kojení atd.

Veškerá doporučení ohledně kojení jsou pouze doporučení a nikdo by ženě neměl říkat, že když nebude dělat to či ono, nebude kojit. Například taková poznámka, že žena nemá vhodná prsa na kojení, může v ženě vyvolat obrovské pochyby ve vlastní tělo a neschopnost nasytit své dítě. Přitom každá prsa jsou vhodná ke kojení!

Stejně tak vám nikdo nemůže nařídit dokrmovat vaše miminko umělým mlékem. Nejčastěji to bývá kvůli váhovému úbytku dítěte, který je ale běžný až do výše 10 – 15%. Dokrmování je jednou z nejvíce nadužívaných metod, se kterou se v porodnici můžete setkat a ve většině případů bývá úplně zbytečné.

Odchod z porodnice

Kdy může žena nemocnici opustit? Úplně kdykoliv. Toto rozhodnutí je pouze na ní. Pokud miminko není v akutním ohrožení života, může žena a její dítě porodnici kdykoliv opustit. Tomuto tématu jsme věnovaly samostatný článek.

Závěr

To, co se bude dít s miminkem, je pouze na rodičích. Ti mohou být přítomni úplně kdekoliv a u všeho. Nikdo by neměl miminko bez souhlasu někam brát či dělat něco, s čím rodič nesouhlasí. A nikdo vás také nemůže do ničeho nutit. Zodpovědnost za své dítě má VŽDY rodič.

Pokud byste se o právech rodičů chtěly dozvědět více, můžete si zakoupit náš VIDEOKURZ, kde se tomuto tématu věnujeme dopodrobna.