NOVOROZENECKÁ ŽLOUTENKA

Možná jste se s ní již setkali. Novorozenecká žloutenka není nic neobvyklého. Pojďme si blíže objasnit její význam a vliv mateřského mléka na ni.

Co to je?

Novorozenecká žloutenka je stav dítěte po porodu, kdy má v těle nadbytek barviva zvaného bilirubin. Vyskytuje se až u 50% donošených a u 80% předčasně narozených dětí.

Jak vzniká?

Nenarozené miminko v děloze získává kyslík z krve matky, kde jej není tak velké množství. Po porodu začíná miminko používat plíce. V tu chvíli má nadbytek červených krvinek. Ty se začnou rozpadat na hemoglobin a další látky. Následným rozkladem jsou do krve uvolňována barviva bilirubin a biliverdin. Játra miminka ještě nejsou dostatečná vyspělá, aby barvivo odbourala. Dochází tedy k hromadění bilirubinu a tím ke žlutému zabarvení pokožky, bělma a dásní miminka.

Další možností, která může způsobit vznik novorozenecké žloutenky je rozdílný rh faktor matky a dítěte. Například matka má krev A+ a dítě A-.

K čemu slouží?

Novorozenecká žloutenka slouží k adaptaci miminka na prostředí mimo dělohu.

Kritické hodnoty

Za kritickou hodnotu je považováno 450 µmol/l. V porodnicích je často doporučováno tzv. svícení již mnohem dříve (od 200µmol/l). Což ale způsobí nedostatečné kojení novorozence, protože miminko bývá na toto svícení separováno od matky.

Jak se žloutenka odbourává?

Přebytečný bilirubin z těla miminka odchází stolicí. Pomáhá také pobyt na denním světle.

Proč je kojení při žloutence důležité?

Protože pomáhá žloutenku přirozeně a pozvolna odbourávat. První mléko tzv. kolostrum (které se tvoří v prsou těhotné ženy již od 16. týdne těhotenství) je projímavé. Pomůže tedy miminku vylučovat a tím se i zbavovat přebytečného bilirubinu. Právě proto je kojení ihned po porodu opravdu důležité a nemělo by být nijak omezováno.

Proč mají kojené děti novorozeneckou žloutenku trochu déle, než děti na umělé výživě?

Mateřské mléko totiž obsahuje inhibitor enzymu UGTA1, který udržuje hladinu bilirubinu výš, takže může žloutenka u kojených dětí ve své fyziologické formě přetrvávat i několik týdnů až měsíců.

V umělé výživě nebo převařeném mateřském mléce tento inhibitor enzymu není, proto žloutenka u miminka klesá velmi rychle. Nejde o přirozený pokles žloutenky, proto pokud kojíte, nezavádějte umělou výživu nebo převařené mateřské mléko, abyste miminko žloutenky zbavili. Může to narušit kojení nebo může dojít k jeho předčasnému ukončení. Kojení ani nijak neomezujte, naopak kojte co nejvíce, aby miminko dostatečně vylučovalo a tím odstraňovalo ze svého těla přebytečný bilirubin.

O novorozenecké žloutence a kojení si povídáme na našem kurzu “Co vám o kojení neřekli?”. Můžete ho absolvovat v Hradci Králové nebo také prostřednictvím VIDEOKURZU z pohodlí vašeho domova.