JAK DOKRMOVAT MIMINKO A NEZKAZIT KOJENÍ?

Ať už své miminko dokrmujete z jakéhokoliv důvodu, ukážeme vám, jak dokrm podávat, aby se nenarušil sací reflex miminka a to se tak stále správně přisávalo k prsu.

Cévkou po prsu

Tato metoda je naprosto skvělá jak pro matku, tak miminko. Je ale vhodná jen pro miminka, která nemají problém s přisáváním. Obrovskou výhodou je, že miminko se kojí normálně z prsu, tím stimuluje ženě prsa a podporuje tím laktaci. U této metody také nedochází k narušení sacího reflexu. Jak už bylo zmíněno, miminko se kojí z prsu a zároveň se k němu cévkou dostává dokrm.

Jak na to?

Připravte si cévku CN-01 (koupíte v lékárně) a hrnek s dokrmem. Konec cévky s nástavcem odstřihněte, aby byl na obou stranách stejný vývod. Jeden konec vložte do hrnečku s dokrmem (ideálně odstříkaným mateřským mlékem, pokud není k dispozici, tak s umělým mlékem) a nechte miminko přisát k prsu. Po minutě mu vložte druhý konec cévky koutkem do úst. Po minutě z toho důvodu, že při kojení miminku začne mléko z prsu více téci právě až přibližně po minutě sání, kdy ho spustí hormon oxytocin. Je to tedy prevence toho, aby si miminko nezvyklo, že mu mléko začne téci ihned po přisátí. Mohlo by z toho být později, až odstraníte dokrm s cévkou, neklidné až podrážděné. Více o tom, jak kojení funguje, se dočtete v našem dalším článku zde.

Kalíšek, panáková sklenička

Další možnou formou dokrmování je z klasické panákové skleničky. Tato forma dokrmu se hodí i pro miminka, která se nepřisávají. Co s nepřisávajícím se miminkem jsme již popsaly zde.

Jak na to?

Miminko jednou rukou lehce podepřete, aby úplně neleželo, ale také úplně nesedělo (pokud samo ještě nesedí). Druhou rukou mu vložte kalíšek či panákovku do pusinky (jako když chcete pít vy) a nechte ho se nakrmit. Díky této metodě se opět nenaruší sací reflex.

Cévkou po prstu

Tato forma dokrmu je obdobná jako dokrmování přes cévku. Není však totožná, protože při této metodě není miminko přisáto k prsu, ale k prstu a technika sání je tak trochu jiná. Navíc nedochází ke stimulaci matčiných prsů a nenavyšuje se tak laktace.

Jak na to?

Vložíte miminku do úst váš prst, necháte ho chvíli dudat a následně vložíte do koutku úst cévku napojenou na hrneček s dokrmem.

Stříkačkou po prstu

Tuto metodu spíše nedoporučujeme, ale pokud vám nevyhovuje ani jedna z výše uvedených variant, můžete sáhnout po stříkačce. Při tomto způsobu dokrmování miminko zapojuje úplně jiné mimické svaly a může tak dojít k narušení sacího reflexu. Miminko se tedy později nemusí chtít přisávat na matčin prs.

Jak na to?

Dejte miminku do úst prst a nechte ho začít sát. Po chvilce dejte do pusinky miminku také stříkačku s dokrmem a vytlačujte mléko ze stříkačky.

Na závěr bychom rády řekly, že spousta žen dokrmuje svá miminka bez vážného důvodu. Velmi často lze dokrm odbourat a opět plně kojit. Pokud máte pocit, že potřebujete navýšit tvorbu mléka nebo že vaše mléko miminku nestačí, je vždy lepší kontaktovat laktační poradkyni, která vám poradí a podpoří vás. Pokud ale opravdu dokrmovat z nějakého důvodu chcete nebo musíte, doporučujeme výše zmíněné způsoby.

O tom, jak alternativně miminko dokrmit, si ukazujeme na kurzu “Co vám o kojení neřekli?”. Můžete ho absolvovat v Hradci Králové nebo prostřednictvím VIDEOKURZU z pohodlí vašeho domova.